جوشکاری CO2
جوشکاری یک فرایند مهم جهت برقراری اتصال میان قطعات فلزی مختلف است.همانطورر که میدانید روشهای مختلفی برای جوشکاری وجود دارد. یکی از این روش ها جوشکاری co2 می باشد.
به طور کلی در این روش از جوشکاری، الکترود به تورچ متصل و پس از عبور جریان الکتریکی،الکترود در قوس الکتریکی ذوب و باعث اتصال قطعات فلزی می شود. همانطور که از نام آن مشخص است از گاز co2 کربن در این نوع از جوشکاری جهت محافظت از جوش در برابر شرایط جوی استفاده می شود.
مزایا و معایب استفاده از جوش co2
مزایا
راندمان بالا:
امکان جوشکاری کارهای با حجم بالا، افزایش سرعت و در نتیجه کوتاه تر شدن زمان جوشکاری، بالا رفتن دقت و در نتیجه کیفیت بهتر.
تنوع پذیری:
توانایی جوش دادن انواع فلزات از جمله فولاد نرم، فولاد ضد زنگ،و آلومینیم استفاده کرد.تقریبا روشی همه کاره محسوب می شود.
پاکسازی راحت تر
جوش co2 سرباره بسیار کمی از خود تولید می کند این به این معنا می باشد که شما براب پاکسازی محل جوشکاری زمان کمتری را صرف خواهید کرد.
معایب
حتی اگر از کابل طولانی استفاده شود، ناحیه برای مانور جوشکار کم است.
قیمت منبع تغذیه بالا می باشد.
نقش دی اکسید کربن در جوشکاری co2
دی اکسید کربن (co2) یک گاز فعال در این جوشکاری می باشد. زیرا بر خلاف (جوشکاری MIG)، گاز با اتمسفر در مجاورت فرآیند جوشکاری دربرخورد با حوضچه جوش واکنش نشان داده و عمل اتصال در اثر این واکنش انجام می شود.
تفاوت بین جوش co2 و mig چیست؟
ارزانتر بودن جوشکاری co2 نسبت به MIG. .به غیر از این مزیت هیچ تفاوتی بین این دو نوع جوشکاری وجود ندارد. نحوه جوشکاری هر دو به یک صورت انجام می شود.البته از جوشکاری co2 نمی توان برای جوش دادن فلزات بی اثر استفاده کرد.
جوشکاری co2 چگونه کار می کند؟
این فرایند به این صورت است که سیم جوش در داخل دستگاه که در سیم پیچ پیچیده شده است به توسط فیدر یا موتور تغذیه به تورچ وارد می شود سپس سیم جوش در قوس بوجود آمده توسط تورچ ذوب می شود و دو تکه فلز را به یکدیگر متصل می کند. . در این حالت برای اینکه فلز جوش تحت تاثیر اکسیژن و نیتروژن جو قرار نگیرد، گاز CO2 از نازل مشعل جوش برای محافظت از حوضچه جوش تامین می شود.
تجهیزات مورد نیاز جوشکاری co2
در این روش هم نیز یک سری تجهیزات برای جوشکاری co2 لازم می باشد در ادامه با بررسی این تجهیزات همراه ما باشید.
دستگاه جوش co2
این دستگاه از یک سیلندر جهت فرستادن گاز co2 به تورچ جهت جلوگیری از اکسید شدن استفاده می کند. تمامی قسمت های دیگر به این دستگاه متصل می شوند.
کابل قدرت
این کابل رابط جریان الکتریکی بین دستگاه و قطعه کار می باشد.
تورچ
قطعه ای مهم برای فرایند جوش می باشد چرا که در نهایت جوشکار به صورت دستی با آن جوشکاری را انجام می دهد. نحوه کار آن به این صورت است که گاز co2 و فیدر از طریق آن به قطعه کار انتقال پیدا می کند و همچنین وظیفه ایجاد کردن قوس الکتریکی هم با تورچ می باشد.
کابل اتصال
همانطور که از نام آن پیداست این کابل بین فلز و دستگاه اتصال برقرار میکند بنابراین هنگام جوشکاری این کابل حتما به فلزی که جوشکاری انجام خواهد شد باید متصل باشد.
بررسی خطرات هنگام عملیات جوشکاری
انجام فرایند جوشکاری خطرات مختلفی را هم برای جوشکار و هم برای کسانی که در مجاورت آن قرار دارند به وجود می آورد. بنابراین باید از این خطرات آگاهی های لازم را داشته باشید که در مواردی پیشگیری و در صورت وقوع آن بتوانید اقدامات لازم را انجام بدهید.
گازهای سمی: جوشکار و کسانی که در مجاورت آن قرار دارند در معرض گاز هایی مانند ازن، اکسید های نیتروژن، اکسیدهای کروم، نیکل و منواکسید کربن هستند که به راحتی می تواند به ریه نفوذ کرده و به آن اسیب بزند.در بعضی موارد آسیب وارده می تواند بسیار شدید باشد.
آتش سوزی: آتش سوزی و انفجار دو مورد از خطرات اصلی مرتبط با جوشکاری هستند. در صورت عدم مدیریت موثر، عواقب شدیدی از جمله صدمات جدی یا کشنده و تخریب اموال ممکن است رخ دهد.
شوک الکتریکی: در طول فرآیند جوشکاری co2، از مدارهای الکتریکی زنده برای ایجاد حوضچه ای از فلز مذاب استفاده می شود. بنابراین، هنگام جوشکاری، شما در معرض خطر برق گرفتگی هستید. شوک الکتریکی جدی ترین خطر ناشی از جوشکاری است و می تواند منجر به صدمات و تلفات جدی شود، چه از طریق شوک مستقیم و چه در اثر سقوط از ارتفاع پس از شوک. اگر همزمان در تماس با فلزی که در حال جوشکاری می باشد هستید، بخشی از مدار جوش یا الکترود را لمس کنید، در معرض خطر برق گرفتگی ثانویه قرار خواهید گرفت.
شرایط خاص: برخی شرایط الکتریکی وجود دارند که جوشکاری را خطرناک تر میکنند به طور مثال:زمانی که محل جوشکاری مرطوب است. لباس های شما خیس شده باشد. روی کفپوش یا سازه فلزی جوشکاری باید انجام شود. شرایط به گونه ای می باشد که جوشکاری باید در حالت درازکش باشید و یا اینکه باید در حالت زانو زده عملیات جوشکاری را انجام دهید.
رعایت نکات ایمنی هنگام جوشکاری co2
برای اطلاع از نحوه انجام جوشکاری ارگون توسط متخصصان ما وارد لینک آن بشویذ.
- محلی که قرار است جوشکاری در آن انجام شود را چک کنید تا مواد قابل اشتعال وجود نداشته باشد.فاصله امن در نظر گفته شده باید حداقل 10 متر باشد.
- تجهیزات ایمنی جهت جلوگیری از خطرات مختلف مانند آتش همراه خود داشته باشید.
- اگر قرار است در ارتفاع (روی سکو و یا داربست ) جوشکاری انجام شود باید حتما از کمربند های ایمنی استفاده شود.
- قبل از شروع کار باید بررسی کنید که تجهیزات سالم است.
- هنگام جوشکاری حتما از ماسک و یا عینک مخصوص جوشکاری استفاده کنید.
- از دستکش ها و لباسهای مناسب و مخصوص جوشکاری استفاده شود.
- استفاده از ماسک های تنفسی در جوشکاری co2 و ارگون بسیار مهم است چرا که در صورت عدم استفاده ریه ها در دراز مدت دچار آسیب جدی خواهند شد.
توانایی های لازم برای جوشکاری co2 که یک جوشکار باید آنها را کسب کند
- توانایی اندازه گیری، علامت گذاری و خط کشی قطعات کار
- توانایی بریدن ورقها با اره و قیچی
- سوهان کاری ساده قطعات فلزی
- توانایی سوراخ کاری قطعات فلزی
- برش کاری و سنگ زدن قطعات فولادب کم کربنی و کم آلیاژی
- قلایز کاری دستی قطعات کار
- هدیده کاری قطعات کار با هدیده دستی
- راه اندازی دستگاههای جوش برق
- جوشکاری اتصالات فولاد نرم(ساختمانی) در وضعیت تخت
- سرویس و نگهداری وسایل و ابزار جوشکاری
- اجرای مقررات و آیین نامه شغلی
- راه اندازی ایجاد قوس با روش mig و mag
- حالت های جوش و زوایای تورچ در هنگام جوشکاری
- جوشکاری انواع فولاد زنگ نزن با روش mig
- توانایی جوشکاری قطعات الومینیوم و آلیاژهای آن با روش mig
- جوشکاری فلزات مختلف و آلیاژهای آنا با روش mig
- شناخت روش های بازرسی مخرب و غیر مخرب بر روی جوش
- پیشگیری از حوادث و رعایت اصول و نکات ایمنی و بهداشت کار