یکی از پرکاربردترین روشهای اتوماسیون صنعتی، ماشینکاری 4 محور cnc و مراحل انجام آن است که بسیاری از قطعات پیچیده را می توان با استفاده از این روش، با کیفیت بالا تولید کرد. درک این روش جذاب، خودکار و پیچیده در صنعت ماشینکاری بسیار حیاتی است.
ماشینکاری 4 محور cnc چیست؟
ماشینکاری 4 محور cnc یکی از روشهایی است که با استفاده از چند محور به صورت همزمان می توان بر روی قطعه کار عملیات تراشکاری و فرزکاری را انجام داد.
برای انجام این فرایند به یک دستگاه cnc نیاز هست که دارای چهار محور حرکتی باشد. این محورها با نامهای (Z,X,Y) و یک محور اضافی، با نام محور A شناخته می شوند. محور A یک محور چرخشی می باشد که حول محور X حرکت می کند. استفاده از ماشینکاری 4 محور سی ان سی امکان ماشینکاری قطعاتی را فراهم می کند که با دستگاه سه محور سی ان سی امکان پذیر نیست.
-
cnc مخفف کنترل عددی کامپیوتر است.
-
محورهای X,Y و Z در سه جهت عمود بر یکدیگر حرکت می کنند.
-
محور A توانایی چرخش قطعه کار حول محور X را فراهم می کند.
فرایند ماشینکاری 4 محور سی ان سی
انجام فرایند ماشینکاری 4 محور سی ان سی مستلزم درک حرکات و قابلیت های ماشینکاری cnc می باشد. این دستگاه ها به طور یکپارچه کار می کنند و ابزارهای برش را در محورهای Z,X و Y حرکت میدهند. علاوه بر این همزمان با کارکرد این محورها می توان قطعه کار را روی محور A چرخاند. این محور اضافی به دستگاه اجازه می دهد تا بتوان در زوایای مختلف بر روی قطعه کار عملیات ماشینکاری را انجام داد.
مراحل ماشینکاری 4 محور cnc
CAD: این واژه به معنای طراحی قطعه به توسط نرم افزارهای کامپیوتر می باشد. در ابتدا باید با استفاده از نرم افزارهای طراحی به کمک کامپیوتر (PC) طرح اولیه را ایجاد کرد.
CAM: معنای این واژه ساخت قطعات صنعتی به توسط نرم افزارهای (Powermill, Master Cam, Nx) می باشد.
راه اندازی: پس از طراحی یا CAD(Computer-Aided Design) و ساخت آن به توسط CAM(Computer-Aided Manufacturing) ارسال اطلاعات به توسط اپراتور آغاز شده و دستگاه شروع به کار می کند.
ماشینکاری: در این مرحله قطعه کار بر روی محور A بسته می شود و در حالی که قطعه کار بر روی این محور در حال چرخش است عملیات ماشینکاری در جهات X,Y و Z انجام می شود.
تکمیل: این مرحله شامل عملیات تکمیلی مانند تمیز کردن، جداسازی می باشد.
انواع دستگاه 4 محور cnc
انواع مختلفی از دستگاه های 4 محور cnc وجود دارد که هر کدام دارای قابلیت های منحصر به فرد خود هستند و برای کاربردهای مختلف مناسب می باشند.
دستگاه فرز cnc
دستگاه فرز سی ان سی جزء رایجترین ماشینهای 4 محور می باشند. با استفاده از این دستگاه می توان قطعات پیچیده را با کیفیت بالا ساخت. این دستگاه برای ایجاد برشهای زاویه دار و سوراخ کاری ایده و بسیاری از دیگر عملیات فرزکاری ایده آل هستند.
ماشین تراش
برای عملیات تراشکاری از تراش های 4 محور cnc استفاده می شود. محور چهارم به ابزار تراش اجازه می دهد تا در هر زاویه ای به قطعه کار نزدیک شود و در نتیجه این قابلیت امکان ساخت هندسه های پیچیده را فراهم می کند. ماشین های تراش می توانند بر روی مواد مختلفی مانند فلز، چوب و پلاستیک کار کنند و طیف وسیعی از امکانات را برای صنایع تولیدی ارائه می دهند.
روترها
روترهای 4 محور سی ان سی عمدتاً در صنعت چوب استفاده می شوند، دقت و توانایی کار بر روی قطعات بزرگ را ارائه می دهند. ساخت و ساز قوی و راه اندازی آسان آنها را به یک دارایی ارزشمند در هر خط تولید تبدیل می کند.
کاربرد ماشینکاری 4 محور cnc
ماشینکاری 4 محور cnc به دلیل توانایی ساخت قطعات پیچیده، در بسیاری از صنایع کاربرد دارند. در ادامه به چند بخش مهم در صنایع مختلف به کاربردهای آن پرداخته شده است.
- صنعت هوا فضا: در ساخت اجزای توربین و اجزای بدنه هواپیما بسیار کاربرد دارند.
- صنعت خودروسازی: از اجزای موتور گرفته تا قطعات بدنه را می توان با استفاده از این متد تولید کرد.
- الکترونیک: ساخت برد مدار . بدنه آن.
معایب ماشینکاری 4 محور
در حالی که ماشینکاری 4 محور cnc دارای مزایای بسیاری است اما دارای معایبی هم نیز می باشد.
هزینه زیاد
خرید و راه اندازی آن بسیار گران است. اما با توجه به کارایی که ارائه می دهد مطمئن باشید که ارزش آن را دارد.
نیاز به اپراتور ماهر
با وجود خودکار بودن آن همچنان به اپراتورهای ماهر برای برنامه نویسی و کنترل فرایند ماشینکاری نیاز خواهد داشت.
محدودیت ساخت
گرچه این روش یک محور اضافی برای ساخت قطعات دارد با این حال بسیاری از قطعات را نمی توان با این روش ماشینکاری کرد.در چنین مواقعی استفاده از روش ماشینکاری 5 محور پیشنهاد می شود.
نتیجه گیری
ماشینکاری 4 محور سی ان سی یک فرایند پیچیده است که کارایی، تطبیق پذیری و دقت بالاتر را نسبت به همتای 3 محور خود ارائه می دهد. این در حالی است که همچنان با محدودیتهایی همراه است. ولی فواید آن بیشنر تز معایب آن است.
این فناوری با ایجاد امکان ساخت قطعات پیچیده با دقت و سرعت بالا در صنایع مختلف از هوافضا و خودرو گرفته تا الکترونیک و نفت و گاز را متحول کرده است. با ادامه پیشرفتهای تکنولوژیکی، قابلیتهای این ماشینها روز به روز در حال افزایش است.
سلام بسیار عالی دمتون گرم